Ioşia Nord este în fiebere. Nu mai puţin de 98 de asociaţii de proprietari iau în calcul varianta încălzirii cu calorifere electrice decât să redevină clienţii Electrocentrale.
"Toţi refuză să treacă la CET. Nu are nicio logică să plătim 193 lei în loc de 103 lei pe gigacalorie în condiţiile în care aceasta e obţinută tot din apă termală, la acelaşi preţ de producţie de 50 lei", a motivat un preşedinte de asociaţie.
Orădeni, scoateţi banii!
Ne aşteaptă o scumpete de iarnă! Consiliul Local a hotărât săptămâna trecută majorarea preţului gigacaloriei pentru populaţie de la 193 lei la 235 lei. Scumpirea de 22% se datorează anulării de către Guvern a subvenţiilor de la bugetul central. Conform estimărilor municipalităţii, costul termoficării unei garsoniere pe o lună de iarnă va sări de la 175 lei la 214 lei, al unui apartament cu 2 camere de la 262 lei la 320 lei, iar pentru un apartament cu 3 şi 4 camere vor ajunge la 414, respectiv 577 lei. Iar asta doar pentru încălzire! Fiindcă scumpirea gigacaloriei se va reflecta şi în preţul apei calde...
Majorare în trepte
Cei mai deranjaţi de scumpire sunt orădenii din Ioşia Nord. Joia trecută consilierii locali au hotărât încetarea contractului de asociere cu Transgex, firma care furniza celor 98 de asociaţii de proprietari din zonă încălzire pe bază de apă termală la 103 lei gigacaloria, precum şi transferarea clientelei către Electrocentrale. Măsura are ca temei legea privind serviciul de alimentare cu energie termică şi urmăreşte introducerea unui preţ unic al gigacaloriei la nivel de oraş, în condiţiile în care va exista un singur distribuitor chiar dacă producţia de termie va fi liberalizată, existând posibilitatea apariţiei unor centrale pe gaz, biomasă sau cărbune.
Pentru a feri cât de cât locuitorii din Ioşia de şocul dublării facturilor, primarul Ilie Bolojan (foto) a propus o major