Dacă în 1990, la Braşov au existat oficial 341 de infraţiuni, în 2009 s-a ajuns la 1.407, respectiv o creştere cu 313%.
Potrivit unei analize realizare de Econtext, cea mai mare creştere a avut loc în Harghita, unde numărul infracţiunilro a crescut de aproape opt ori. Potrivit Econtext cele mai periculoase oraşe sunt Hunedoara, Gorj şi Alba. Cel mai liniştit oraş este Galaţiul.
Citeşte aici topul naţional
Centrul Braşovului este tranzitat, zilnic, de mii de turişti, motiv pentru care este o adevărată mană cerească pentru hoţi. Ţintele lor preferate: autoturismele. „Cele mai multe infracţiuni care se produc pe raza secţiei noastre sunt furturile din auto. Metodele de operare sunt spargerea geamului sau forţarea butucului. Hoţii fură tot ce se lasă la vedere. 60% dintre furturi au loc din neglijenţa proprietarilor", a spus şeful Secţiei 1 Poliţie, comisarul Petre Ungureanu.
Zonele unde hoţii operează cel mai des sunt parcul Titulescu şi Livada Poştei. Nici Centrul vechi nu este scutit de infractori, care se orietează spre furturi din locuinţe părăsite sau nelocuinte. Anul trecut, poliţiştii s-au confruntat cu 12 astfel de cazuri. Cele mai puţine furturi înregistrate sunt cele din societăţile comerciale.
Toţi hoţii trec prin centru
Cei care vor să petreacă în localurile din zona centrală trebuie să fie cu ochii în patru după portofelele. Hoţii operează şi în restaurante şi baruri. Ei stau cu ochii pe haina clienţilor şi reuşesc foarte subtil să sustragă portmoneul aflat în buzunarul hainei. Două astfel de incidente s-au petrecut recent, la două restaurante situate pe strada Michael Weiss şi B-dul. Iuliu Maniu. „Cred că implementarea unor măsuri de supraveghere video ar duce la o scădere a fenomenului infracţional.
S-ar putea preveni furturile din autoturisme, din mijloacele de transport şi cred că e necesară şi o implicare a auto