Crize de isterie, elemente demonice, psihanaliză, catharsis şi scene de sex masochiste. Actriţa britanică a vorbit despre toate acestea într-un interviu acordat EVZ.
Lungmetrajul "A Dangerous Method", de David Cronenberg, a avut premiera internaţională la ediţia din acest an a festivalului de la Veneţia.
Filmul, bazat deopotrivă pe o carte şi o piesă, se bucură de o distribuţie de excepţie: lui Viggo Mortensen îi revine partitura lui Sigmund Freud, Michael Fassbender îl joacă pe Carl Jung, în timp ce Keira Knightley se alege cu rolul controversatei Sabina Spielrein, cea care i-a fost elevă celui dintâi şi pacientă - amantă celui de-al doilea.
Pelicula aspiră să definească momentul cheie în evoluţia psihanalizei, plecând de la relaţia intensă dintre cei doi pionieri ai acestei ştiinţe. Premiera românească a lungmetrajului "A Dangerous Method" este programată pentru data de 25 noiembrie.
Pentru EVZ, actriţa britanică a vorbit despre câte cărţi a citit pentru a o interpreta pe Sabina şi cum a descoperit documentarea pentru roluri.
EVZ: La începutul filmului, cum ai reuşit să îţi joci rolul, când personajul tău avea atâtea spasme? Arăţi de parcă eşti ruptă din "Ţipătul" lui Edvard Munch...
Keira Knightley: Chiar m-am inspirat din lucrarea respectivă, bravo (râde)! Scenariul preciza că personajul meu are numeroase ticuri şi face crize de isterie. Vezi asta, te întrebi ce înseamnă şi nu înţelegi de ce, ce i se întâmplă. Am început să citesc despre asta, aveam o carte ce conţinea observaţiile lui Jung despre Sabina (Spielrein – n.r.) la începutul tratamentului ei, menţiona ticurile şi crizele de isterie, dar nu le şi descria. Aşa că acea parte a rolului a implicat puţină "creaţie" din partea mea. M-am uitat la vreo două documentare despre sindromul Tourette, ca să îmi vină idei pentru ticuri, şi apoi am vorbit cu doi psihanalişti. I-am