Conducerea filialei Bihor a Asociaţiei Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că în curând dentiştii care au contracte cu CAS s-ar putea să nu mai poată furniza servicii.
Ori, ori
Motivele principale sunt două, a spus preşedintele organizaţiei, dr. Vlad Deac. Potrivit acestuia medicii sunt nemulţumiţi, pe de o parte, din cauză că CAS a impus stomatologilor tarife subevaluate pentru toate serviciile oferite pacienţilor, rămase la nivelul anului 2008, care nu acoperă nici măcar cheltuielile cu materialele, iar pe de altă parte, din cuantumul prevăzut pentru fiecare manoperă CAS decontează doar 40%, nepermiţând ca diferenţa să fie percepută de la pacienţi.
"Dacă, de pildă, o obturaţie costă 100 de lei, CAS fixează tariful la doar 17 lei, din care nouă ne decontează doar 7 lei. Există şi servicii prevăzute în lista contractată cu CAS care costă mai mult decât suma decontabilă. De exemplu, sunt cabinete care primesc doar 500 de lei pe lună de la CAS, dar sunt obligate să facă o proteză cu 650 de lei. Nemaivorbind că valoarea reală a unei proteze este mai mare, nici nu putem încasa banii în rate ca să ocolim faptul că preţul e peste plafonul primit de la CAS", a exemplificat dr. Deac.
Preşedintele filialei AMSPP a mai spus că valoarea scăzută a plafoanelor lunare oferite de CAS medicilor stomatologi, adăugată birocraţiei excesive, explică motivul pentru care doar o foarte mică parte din aceştia mai sunt interesaţi să încheie contracte cu CAS. "Din peste 700 de stomatologi, câţi sunt în Bihor, cel mult 200 au încheiat contracte cu CAS", a spus dr. Deac, precizând că este vorba mai ales de medici tineri, aflaţi la început de carieră, pentru care contează fiecare leu.
Problema este, însă, că şi aceste sume au fost înjumătăţite în luna august. "Până acum, în funcţie de specializare, de e