Piata de munca temporara din Romania a crescut in ultimii 10 ani de la 2.000-3.000 de angajati in leasing la aproximativ 30.000 de angajati temporari. Care sunt asteptarile specialistilor si cum s-ar putea extinde acest segment, aflati dintr-un interviu acordat Wall-Street.ro de catre , Senior Business Development Manager la Smartree Romania.
Wall-Street.ro : In ce situatii aleg companiile sa angajeze personal pe o perioada determinata?
Bogdan Dragoescu: In primul rand, trebuie facuta o distinctie intre contractul pe durata determinata si munca temporara. Contractul pe durata determinata este un tip special de contract de munca pe care il poate utiliza orice companie in conditiile stipulate de Codul Muncii pe o durata de maxim 36 luni. Pentru proiecte temporare, Codul Muncii defineste “punerea la dispozitie” care se desfasoara prin intermediul unor companii acreditate ca Agent de Munca Temporara, asa cum este si Smartree.
In discutiile generale acesti termeni se folosesc nediferentiat, insa tehnic, exista diferente.
Companiile aleg acest tip de externalizare a serviciilor atunci cand doresc sa aiba o flexibilitate mare in ceea ce priveste resursele umane din companie. De multe ori, aceste companii fac parte din industrii cu volatilitate mare, cu variatii semnificative de comenzi si activitate. In cazul acestora nevoia de a-si gestiona si a avea permanent control asupra capitalului uman, in functie de nevoile de business este foarte puternica, ceea ce ii conduce spre aceasta masura. Dorinta de a gestiona eficient aceste resurse devine o prioritate si, in acest caz, se apeleaza la un furnizor de munca temporara.
Wall-Street.ro : Din ce domenii sunt companiile care apeleaza cel mai frecvent la serviciile unui furnizor de munca temporara?
Bogdan Dragoescu: Clientii care apeleaza frecvent la serviciile unui furnizor de munca tempor