O banală cădere poate avea urmări tragice pentru persoanele de peste 60 de ani. Medicii explică cum pot fi prevenite căderile, dar şi care sunt cele mai bune tehnici de ridicare. Sursa: PHILIPS
Căzăturile reprezintă o problemă majoră a persoanelor în vârstă, putând cauza fracturi care necesită o perioadă îndelungată de recuperare sau chiar leziuni fatale.
"La bătrâni orice căzătură, chiar şi una banală, din pat, se poate solda cu o fractură", precizează Corneliu Dan Popescu, medic primar ortoped la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arseni" din Bucureşti. Cele mai frecvente, dar şi cele mai grave sunt fracturile de şold, urmate de fracturi ale mâinii şi ale gleznei, spune medicul.
Bolile care cresc riscul de a cădea
Studiile arată că cel mai adesea căzăturile în rândul bătrânilor sunt cauzate de vreme nefavorabilă, probleme de mo tricitate, scăderi de tensiune, ameţeli sau tulburări de vedere. Dacă aveţi probleme cardiace sau aţi suferit un atac cerebral, este posibil să aveţi muşchii slăbiţi, dereglări ale echilibrului, să vă simţiţi obosit sau să ameţiţi.
Dacă aveţi tensiunea arterială scăzută puteţi avea frecvent stări de ameţeală sau de leşin, în special atunci când vă ridicaţi brusc. Diabetul poate cauza o pierdere a sensibilităţii picioarelor, fapt care vă poate compromite echilibrul. Bronşita cronică sau emfizemul pulmonar determină probleme de respiraţie, care la rândul lor pot cauza oboseală şi ameţeli.
O vedere slăbită va face mai dificilă aproximarea distanţelor sau evitarea obstacolelor, mai ales noaptea. "Bătrânii trebuie să îşi controleze afecţiunile care pot provoca în special ameţeli sau dereglări ale echilibrului", sfătuieşte medicul ortoped Corneliu Dan Popescu.
De asemenea, vârstnicii nu ar trebui să se aventureze la mişcări ample care se pot solda foarte uşor cu căzături. Acestea includ treburi gospodăreşti precum