Contractul colectiv semnat în februarie între sindicate şi administraţie nu conţine nicio prevedere referitoare la salariile compensatorii care ar trebui primite de salariaţii de la Jucu în cazul unei disponibilizări.
Ca atare, tot ceea ce vor obţine muncitorii de la Nokia se va negocia înepând de mâine, miercuri, ziua când probabil că fiecare parte va rosti pretenţiile pe care le are, numărul de salarii de la care se pornesc tratativele.
Valentin Ilcaş, preşedintele Sindicatului Nokia Metal, organizaţie afiliată la Cartel Alfa, spune că nu au negociat salarii compensatorii în contractul colectiv fiindcă ştiau că sunt acoperiţi de contractul colectiv la nivel naţional şi de cel semnat la nivel de ramură. „Dar sunt recunoscute aceste principii de compensare şi există din partea lor, a finlandezilor, deschidere pentru negocieri”, justifică Ilcaş „scăparea” sa şi a celorlalţi lideri sindicali care au discutat contractul colectiv din companie.
Acum, toţi aşteaptă cu sufletul la gură să vadă ce prevede contractul semnat de Nokia cu Executivul în momentul sosirii la Jucu. „Există nişte obligaţii, atât pentru protecţia comunităţii, cât şi pentru cea a angajaţiilor. Deocamdată, însă, contractul este secret”, spune Bogdan Hossu, liderul cartel Alfa.
Hossu, cel care acuza de curând Guvernul că a schimbat legislaţia din domeniul muncii în favoarea angajatorului şi a mutat astfel toate costurile pe umerii salariatului, nu are nici el o explicaţie pentru faptul că-n contractul colectiv din firmă nu se vorbeşte de măsurile de protecţie în caz de disponibilizări.
Bogdan Hossu este convins că modelul Pactului social de la Bochum, Germania, fosta locaţie a unităţii Nokia din Jucu, va fi acceptat şi aici.
Bani europeni pentru combaterea efectelor globalizării
În afară de asta, viitorii şomeri de la Jucu ar mai pu