Viaţa calborenilor din cele mai vechi timpuri şi până acum a fost transpusă în paginele unei monografii. Vineri, cartea intitulată „Calbor, satul între Olt şi Ardeal“ a fost lansată în prezenţa a zeci de oaspeţi, printre care foarte mulţi localnici.
Zi importantă vineri, 30 septembrie, pentru sătenii din Calbor. Sala Dietei din Cetate a fost neîncăpătoare pentru zecile de oameni invitaţi la lansarea monografiei satului semnată Ioan Pâra, Adelina şi Florin Graură, Elena şi Constantin Băjenaru. Ideea realizării unei cărţi pentru şi despre calboreni şi a aparţinut lui Ioan Pâra, fiu al satului.
„Din 1995 am început să adun materiale şi am cerut ajutorul celor de la Arhivele din Viena. Răspunsul a fost să mă adresez arhivelor de la Cluj, Sibiu şi Bucureşti. În urma acestui răspuns, am început să caut materiale şi să le adun. Monografia nu putea apărea fără ajutorul familiilor Graură şi Băjenaru. Le mulţumesc pe această cale“, a spus Ioan Pâra.
Împreună cu ceilalţi colaboratori, dar şi ajutorul oamenilor din sat, Ioan Pâra a reuşit să ducă proiectul la bun sfârşit.
„A ieşit o lucrare cu caracter ştiinţific, toate argumentele din carte sunt cu trimiteri la sursa de unde provin. Multe etape provin din cercetările domnului Băjenaru. Eu zic că este o monografie echilibrată, în sensul că părţile ce includ biserica, şcoala şi altele reprezintă 120 de pagini în această monografie“, a spus Florin Graură.
În plus, cercetările realizate de specialişti a dus la descoperirea mai multor documente valoroase. „Ca specialişti, atât eu cât şi soţia mea am încercat să facem o lucrare echilibrată geografic, istoric şi etnografic. M-am bucurat că la Calbor am găsit o matricolă de botezaţi de la 1794. Sunt acte foarte rare, care nu se mai găsesc în bisericile din Ţara Făgăraşului“, a spus muzeograful Constantin Băjenaru.
Monografia se adres