Foarte puţini români plecaţi la muncă în străinătate se întorc, este principala concluzie a studiului „Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti”, prezentat azi de Fundaţia Friedrich Ebert.
Dacă în urmă cu doar jumătate de an, autorităţile îşi făceau disperate calcule cum să rezolve valul masiv de emigranţi care vor fugi de criza aflată în expansiune în sudul Europei (Spania, Portugalia, Italia), iată că studiul fundaţiei germane le linişteşte deplin.
Cercetarea efectuată anul trecut, în august, în cinci judeţe - Neamţ, Braşov, Călăraşi, Maramureş , Dolj şi Vaslui, arată că numai 4,5% din „căpşunari” au fugit acasă din cauza crizei din Occident, în perioada septembrie 2009 - august 2010. Procentul variază între 1,7%, rata revenirii în Braşov şi aproximativ 7%, în judeţele sărace din Moldova.
Chiar şi ei revin doar pentru o perioadă, majoritatea celor aflaţi în această situaţie declarând că intenţionează să se întoarcă în străinătate. Asta, pentru că perioada petrecută în străinătate accentuează percepţia României ca o ţară săracă, lipsită de oportunităţi şi coruptă.
Se întorc acasă persoanele care au plecat de mai puţini ani şi cei care nu au un grup de suport (rude, prieteni). Probabilitate mai mare de revenire au necăsătoriţii între 18 şi 29 de ani (unii se întorc pentru a se căsători acasă şi cu intenţia de a pleca apoi) şi persoanele cu vârste între 45 şi 64 de ani care nu au copii în întreţinere.
Dintre cei care s-au întors, doar un sfert par hotărâţi să rămână în ţară pentru totdeauna, ceilalţi şi-au fixat diferite intervale de timp în care să-şi încerce norocul, din nou, afară.