Companiile care activează în mediul online, precum Google, Facebook sau Twitter, sunt cooptate tot mai des de către autorităţi pentru a dezvălui informaţii cu caracter privat, susţin mai mulţi experţi web, citaţi de Reuters.
Cu toate că aceste companii încearcă să-şi păstreze angajamentul luat faţă de clienţi de a nu dezvălui terţilo informaţiile cu caracter personal, modelul lor de business depinde de exploatarea datelor private pentru atragerea de publicitate. De asemenea, atunci când aceste informaţii sunt solicitate de către guverne, companiile nu au altă opţiune decât să răspundă solicitărilor oficiale.
Insinuările conform cărora RIM, un producător de BlackBerry, ar fi oferit poliţiei britanice date private în urma protestelor din Marea Britanie, coordonate în mare parte prin intermediul serviciului lor de mesagerie, au stârnit indignarea clienţilor, pe fondul speculaţiilor legate de activitatea de spionaj dusă de guverne pe reţelele de socializare.
Vasta cantitate de informaţii personale pe care o companie precum Google o strânge prin natura serviciilor oferite a devenit prea valoroasă pentru organele de poliţie şi guverne pentru a fi ignorată, sunt de părere participanţii unui forum din Nairobi.
"Când există posibilitatea de a obţine o informaţie care era imposibil de aflat până acum, este de înţeles ca poliţiştii să fie extrem interesaţi de obţinerea ei", a precizat Vint Cerf, considerat "părintele internetului" datorită contribuţiilor valoraose aduse în domeniu.
Cât le costă pe autorităţi supravegherea online a persoanelor suspecte
"Toate companiile mari din domeniul telecomunicaţiilor şi internetului din Statele Unite au o echipă însărcinată doar cu preluarea şi procesarea cererilor venite din partea autorităţilor", susţine Christopher Soghoian, cercetător în domeniul securităţii în mediul online. Soghoian estimează că, în