În lunile de vară, veniturile populaţiei au crescut, iar preţurile au scăzut. Cu toate acestea, puterea de cumpărare încă nu şi-a consolidat o tendinţă ascendentă.
Câţiva indicatori de bază arată că economiile gospodăriilor populaţiei au avut parte de un balon de oxigen în perioada mai-iulie (trimestrul al doilea) din acest an. Potrivit datelor din Ancheta Bugetelor de Familie, raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică, veniturile lunare au crescut de la 2.318 lei pe gospodărie în primul trimestru la 2.408 lei în cel de-al doilea, iar veniturile pe persoană au urcat de la 804 la 835 de lei. În acelaşi timp, şi preţurile au scăzut uşor în lunile de vară, ceea ce a revigorat puterea de cumpărare a familiilor.
Cheltuieli mai mici cu locuinţa
Şi valoarea cheltuielilor a crescut în trimestrul al doilea, ajungând la 2.159 de lei lunar pe gospodărie (749 de lei pe persoană), faţă de 2.098 de lei/familie (728 de lei/persoană) în primul trimestru. Explicaţia poate veni în primul rând din faptul că, începând din mai (prima lună a trimestrului II), facturile la întreţinerea locuinţei scad semnificativ, chiar la jumătate, faţă de lunile de iarnă.
Astfel că familiilor le-a rămas un surplus pentru cheltuieli, fapt care se vede şi în statisticile oficiale: ponderea cheltuielilor cu întreţinerea locuinţei a coborât de la 18,6% în primul trimestru la 15,3% în trimestrul al doilea. Au crescut, în schimb, cheltuielile cu achiziţia de alimente, băuturi şi tutun (de la 42% la 43,3%), ca şi cele cu mobilierul şi dotarea locuinţei (de la 3,8% la 4%) şi cele cu educaţia, recreerea şi cultura.
Tot din Ancheta Bugetelor de Familie mai reiese că ponderea cheltuielilor în totalul veniturilor a scăzut de la peste 90% în trimestrul I la 89,7% în al doilea trimestru, ceea ce înseamnă că familiilor le-a rămas un disponibil ceva mai consistent pe