Guvernul grec a adoptat la presiunea creditorilor internaţionali un plan de buget pentru anul viitor care prevede reduceri masive de cheltuieli, mii de concedieri în sectorul public şi revizuirea în creştere a ţintelor de deficit bugetar pentru 2011 şi 2012, semn că Grecia se afundă tot mai adânc pe drumul recesiunii pavat de austeritate.
Ministerul elen de finanţe estimează pentru acest an un deficit bugetar de 8,5% din Produsul Intern Brut, sau 18,7 mld. euro, cu mult peste ţinta de 7,6% din PIB, sau 17,1 mld. euro, stabilită iniţial de guvern cu creditorii internaţionali, Uniunea Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, scrie Financial Times.
Pentru 2012, Grecia ţinteşte un deficit de 6,8% din PIB, sau 14,65 de miliarde de euro, comparativ cu 6,5% din PIB cât urmărea iniţial. Guvernul motivează eşecul în a respecta obiectivele de deficit prin recesiunea economică mai acută decât a anticipat.
Anunţul noilor coordonate bugetare vine după discuţii între autorităţile elene şi reprezentanţii creditorilor oficiali şi pe fondul unor proteste şi ameninţări cu greva din partea angajaţilor din industria transportului, aflaţi printre cei afectaţi sever de reducerile de cheltuieli ale guvernului. Discuţiile au ca scop evaluarea eligibilităţii Greciei pentru o tranşă de opt miliarde de euro din ajutorul extern de 110 mld. euro primit de Atena anul trecut. Fără aceşti bani statul elen ar intra în incapacitate de plată.
În proiectul de buget se mizează pe scăderi de 5,5% ale economiei anul acesta şi de 2% în 2012, alimentate de declinul consumului privat şi de reducerea cheltuielilor guvernamentale în infrastructură şi alte investiţii publice. În estimările executivului, planul va aduce creşteri de taxe şi tăieri de cheltuieli de 6,5 miliarde de euro. O prevedere extrem de nepopulară este introducerea de anul acesta a unor imp