Criza economică transformă emigrarea din România într-un orizont de viaţă, dorinţa de a migra, determinată nu doar de venituri ci şi de neîncrederea în sistemul educaţional şi decidenţi, fiind întâlnită la oameni din aproape orice generaţie, rezultă dintr-un studiu prezentat marţi, citat de Mediafax.
Studiul "Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti", realizat de Friedrich Ebert Stiftung, arată că nu doar cei care au rude în străinătate vor să migreze, ci oameni din aproape orice generaţie, cu ascendenţe etnice, profesionale şi vârste foarte diferite.
"Emigrarea nu este determinată doar de venituri, ci şi de neîncrederea în sistemul instituţional şi în decidenţi", arată iniţiatorii studiului.
Printre ţările de destinaţie preferate de români atât în 2009, cît şi în 2010 se numără Spania, Italia, Germania, Danemarca, Marea Britanie şi Austria.
La fel ca în 2009, în 2010, majoritatea cererilor de loc de muncă în statele europene au vizat sectoare ca agricultura, construcţiile, industria prelucrătoare, industria hotelieră, industria alimentară, dar nu trebuie neglijate solicitările românilor pentru profesii înalt calificate precum ingineria, IT, medicina, educaţia.
"Ponderea cea mai mare în ceea ce îi priveşte pe românii care doresc o slujbă în străinătate o deţin cei cu pregătire primară, gimnazială şi profesională (44,6 la sută în 2008, 50,1 la sută în 2009, respectiv 47,4 la sută în 2010), fiind urmaţi de cei cu studii liceale şi postliceale (38,5 la sută în 2009, respectiv 9,2 la sută în 2010), iar mai apoi cei cu nivel de instruire universitar (11,4 la sută în 2009, respectiv 13,4 la sută în 2010)", rezultă din studiu.
Peste 70 la sută dintre românii care lucrează în afara graniţelor au ales fie Spania, fie Italia.
Astfel, aproximativ 90 la sută dintre românii din Spania au rate la bancă pentru case