Toată lumea ştie că persoanele care beau mult alcool cunt mahmure a doua zi, se simt extenuate şi au dureri insuportabile de cap. Specialiştii avertizează că oamenii care îşi fac un obicei în a bea alcool au mult mai mult de suferit decât atât: prezintă un risc crescut de a se confrunta cu cancer mamar sau oral, afecţiuni cardiovasculare, infarcte şi ciroze. Mai mult, studiile de specialitate arată că un consum exagerat de astfel de băuturi deteriorează capacitatea de concentrare, afectează memoria şi poate duce chiar la apariţia problemelor de fertilitate, informează BBC.
Cosumul moderat aduce beneficii
Numeroase studii clinice cu privire la sănătatea inimii arată că alcoolul băut în cantităţi moderate poate preveni apariţia bolilor cardiovasculare, reduce nivelul de colesterol "rău" şi previne formarea cheagurilor de sânge pe artere.
Cu toate acestea, efectul protector al acestor băuturi dispare odată cu depăşirea dozei zilnice recomandate. Specialiştii afirmă că persoanele care fac abuz de alcool prezintă un risc crescut de a se confrunta cu hipertensiune, cardiomiopatie alcoolică, insuficienţă cardiacă congestivă şi accident vascular cerebral.
Mai mult, alcoolul predispune la apariţia cancerului, potrivit studiilor realizate de experţii de la Cancer Research din Marea Britanie. O cercetare recentă arată că alcoolul este responsabil de apariţia anuală a cel puţin 13.000 de cazuri de cancer, în Regatul Unit. Oamenii de ştiinţă au constatat că femeile care depăşesc doza zilnică de alcool cu 10 miligrame prezintă un risc cuprins între 7şi 12 procente de a se îmbolnăvi de cancer mamar. În plus, predispoziţia la cancerul de colon creşte şi ea cu 19% în rândul persoanelor care beau 100 de mililitri de alcool.
Alcoolul scade imunitatea
Un studiu publicat în jurnalul BioMed Central's Immunology arată că alcoolul scade capacitatea organis