În urma unor studii realizate de ONU, 12 ţări europene suferă deja de pe urma deşertificării: Bulgaria, Ungaria, România, Grecia, Italia, Spania, Cipru, Letonia, Malta, Portugalia, Slovacia şi Slovenia, potrivit agenţiei de presă Ansa, citată de Agerpres. Sursa: Reuters
Principala cauză a fenomenului rezidă în deteriorare accentuată a solului, precum şi în utilizarea neraţională a acestuia în condiţiile schimbărilor climatice, sunt de părere experţii.
Deşi deşertificarea afectează doar 12 state membre ale UE, comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, subliniază că există pericolul ca în următorii zece ani acest fenomen să cunoască o răspândire mai mare în cadrul spaţiului european.
Problema este că, din cauza schimbărilor climatice, precipitaţiile au început să cadă mai rar decât de obicei, ceea ce a dus la uscarea solului. UE a decis să realizeze o evaluare a situaţiei terenurilor.
Această evaluare cuprinzătoare include un calcul preliminar al costurilor de prevenire a deteriorării în continuare a terenurilor şi beneficiul economic în urma exploatării rezonabile a solului.
Studiul respectiv ar trebui să ajute factorii de decizie politică în dezvoltarea unor programe corespunzătoare pentru a susţine o stare bună a solului, iar pentru sectorul privat să constituie un fel de îndrumar pentru investiţii în gestionarea raţională a terenurilor.
În acest context, comisarul UE pentru mediu Janez Potocnik a lansat un apel către autorităţile de resort din ţările cu probleme să aibă mai multă grijă de soluri, deoarece acestea pot să secătuiască, în cazul unei utilizări neraţionale.