Senatorii cer Trezoreriei să stabilească dacă Beijingul menţine sau nu yuanul la o valoare scăzută în mod artificial. Dacă da, Departamentul de Comerţ va impune tarife ridicate pentru o serie de produse chinezeşti importate de Statele Unite.
Americanii suspectează de mult timp China că îşi ţine în mod artificial moneda la o rată scăzută, astfel că mărfurile chinezeşti exportate în SUA sunt mai ieftine decât cele locale. O serie de economişti şi congressmeni susţin că această practică afectează companiile americane şi locurile de muncă din Statele Unite.
„Comerţul ne-a ajutat să exportăm valorile unei societăţi democratice şi libere, dar ca şi democraţia, şi comerţul trebuie să se desfăşoare respectând un set de reguli şi valori", a spus senatorul republican Jeff Sessions, unul dintre susţinătorii propunerii. O iniţiativă similară a fost votată anului trecut în Camera Reprezentanţilor.
Votul din Senat pune Casa Albă într-o poziţie delicată. Purtătorul de cuvânt Jay Carney a recunoscut că yuanul nu a crescut în ultimul timp atât de mult cât ar fi dorit SUA, dar măsurile care trebuie luate în acest sens trebuie să fie în concordanţă cu obligaţiile internaţionale ale Washingtonului.
Yuanul a crescut cu şase procente din iunie 2010, dar economiştii apreciază că subevaluarea monedei este de 25% în raport cu dolarul.
Locuri de muncă pentru Vietnam
Au existat şi critici la adresa votului. Oamenii de afaceri sunt de părere că aplicarea de tarife mai mari pentru produsele chinezeşti nu va duce automat la crearea unor noi locuri de muncă, dar ar putea duce la creşterea preţurilor.
„Multe mărfuri pe care le importăm acum din China le importam înainte din altă parte", a declarat John Frisbie, preşedinte al Consiliului de Afaceri SUA-China, care a adăugat că firmele vor pleca pur şi simplu din China, în cazul unor costuri mari. „Dacă