Dacă furtuna financiară se temperează, pe termen scurt cel puţin, lumea nu ar avea neapărat nevoie de un salvator! Iar dacă turbulenţele se înteţesc, Fondul Monetar Internaţional oricum nu ar avea suficient de multe resurse pentru a interveni eficient.
Principalul pericol vine din Europa – unde cele mai importante economii ale zonei trebuie să facă faţă unor probleme de natură politică, a căror soluţionare întârzie, iar asta ar putea fi o grea lovitură pentru economia globală. Foarte puţine lucruri pot fi însă făcute pentru a pune lucrurile pe direcţia corectă.
Economia globală încetineşte! Asta spun atât ultimele prognoze ale Fondului cât şi estimările realizate de renumita bancă de investiţii Goldman Sachs (GS). FMI a redus semnificativ previziunile de creştere pentru 2011 şi 2012, ceea ce lasă să se întrevadă vremuri extrem de tulburi pentru acest an. Pentru 2012, prin comparaţie cu prognoza realizată în iunie, Fondul estimează o creştere economică la nivel global cu jumătate de punct procentual mai mică.
Aceeaşi perspectivă pesimistă o au şi analiştii Goldman Sachs, care, tot la nivel global, estimează o creştere economică de 3,8% pentru acest an şi de 3,5% pentru 2012 – de asemenea semnificativ sub estimările anterioare, care erau de 3,9% pentru acest an şi de 4,2% pentru 2012.
FMI are o perspectivă extrem de pesimistă cu privire la evoluţia economiei americane, pentru care prognoza de creştere a PIB pe anul 2012 este de 1,8%. O creştere cel puţin anemică, dacă ţinem cont de faptul că ritmul de creştere a populaţiei SUA este de circa 1% pe an, ceea ce înseamnă că plusul PIB nu va genera suficiente locuri de muncă pentru diminuarea şomajului. Estimările Goldman Sachs sunt însă şi mai sumbre: potrivit analiştilor GS, economia SUA va creşte cu 1,4% în 2012 – cu mai mult de o jumătate de punct procentual mai puţin decât estimarea anterio