Consiliul Concurenţei a finalizat ancheta privind o posibilă înţelegere între companiile petroliere de a nu mai comercializa carburanţi cu plumb în România, iar acestea sunt pasibile de o amendă în cuantum total de 180 de milioane de euro dacă instituţia condusă de Bogdan Chiriţoiu va aplica acelaşi gen de pedeapsă ca în cazul Orange şi Vodafone.
Raportul a fost trimis Comisiei Europene, iar răspunsul acesteia este aşteptat în 30 de zile. În funcţie de răspunsul CE, raportul mai poate fi modificat, înainte de a fi trimis companiilor în cauza pentru prezentarea propriilor puncte de vedere.
"Investigaţia pe piaţa carburanţilor a fost demarată în septembrie 2005. Partea aceasta a fost disjunsă în vara acestui an, după ce în 2009 a fost schimbat raportorul şi echipa şi au fost făcute inspecţii inopinate", a declarat pentru Jurnalul Naţional Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. Instituţia verifică dacă scoaterea de pe piaţă a benzinei cu plumb este legală şi a afectat sau nu competiţia de pe piaţă. Surse din sector ne-au declarat că, deşi e legată de scoaterea de pe piaţă a benzinei cu plumb, folosită de maşinile vechi, investigaţia se referă la un "urmaş" al acesteia, cu aditivi.
Comisia Europeană poate propune sancţiuni sau închiderea cazului fără amendă; de asemenea se poate recomanda amendă plus schimbarea comportamentului societăţilor în cauză şi o perioadă de monitorizare. Companiile investigate în acest caz sunt Petrom (cu 550 de benzinării), Rompetrol (450 de staţii), Lukoil (310 benzinării), Mol (120 de benzinării), şi Agip (37 de benzinării). La începutul acestui an, Orange şi Vodafone au fost amendate cu 63 de milioane de euro, respectiv 3% din cifra de afaceri, pentru abuz de poziţie dominantă. Un procent asemănător aplicat investigaţiei de faţă ar duce la un total de 180 de milioane de euro, având