Astept de la USL si CSM excluderi, scuze publice si despagubiri catre bugetul public, format din banii celor care muncesc, platesc taxe si respecta legea.
Plangerile a circa 400 de reclamanti romani, actuali sau fosti angajati ai Direcţiei Generale de Finante Constanţa apartinand SED LEX CONSTANTA, referitoare la neacordarea unor sporuri au fost declarate inadmisibile de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Comunicatul de presa al CEDO, la finalul articolului.
Respingerea cererilor s-a bazat pe mai multe argumente, inclusiv pe faptul ca reclamanţii nu aveau un «bun» în înţelesul Art. 1 referitor la dreptul de proprietate din Protocolul 1 la Convenţia Europeana a Drepturilor Omului.
Petentii de la Directia Generala de Finante Constanta reclamasera la CEDO ca ar fi fost privati în mod ilegal de dreptul la niste sporuri salariale si ca ar fi fost discriminati faţă de colegii lor din tara carora li se acordaseră aceste sporuri. Deciziile judecatoresti din tara au fost diferite (din 2005 argumentez pentru practica unitara, dar CSM face “seminarii” fara efecte practice, iar independenta este prost inteleasa de judecatori: unii se simt independenti fata de lege, inclusiv fata de legea europeana – desi am intrat de mult in Consiliul Europei si in Uniunea Europeana -, sau independenti in incompetenta si slaba pregatire profesionala. Nu toti magistratii sunt asa. Dar acum vorbim despre cei care intra in categoriile de mai sus, caci acestia sunt marea problema a tarii).
Pe scurt, din perspectiva deciziei CEDO lucrurile stau asa:
1. politicienii USL si unii lideri de sindicat au facut declaratii populiste si mincinoase la televizor cu privire la dreptul la aceste sporuri si la o falsa discriminare;
2. o decizie a ICCJ a constatat ca exista o practica neunitara si, în absenta unei cuantificări legale a acestor sporuri, ele nu pot fi aco