Momentul Lehman al Europei, dupa cum il numesc managerii de fonduri de pe pietele externe, sau criza subprime a Europei – in viziunea expertilor locali, este anticipata de bursele din intreaga lume, care inregistreaza pierderi pe banda rulanta.
Dupa un trimestru al treilea foarte prost, in care circa 10.000 miliarde de dolari (7.700 de miliarde de euro) s-au “evaporat” de pe pietele de actiuni ale lumii (adica de peste 60 de ori mai multi bani decat a produs economia Romaniei in intregul an 2010), ultima parte a anului a adus noi pierderi pe burse, iar piata romaneasca a reactionat imediat: minus 5% pentru SIF-uri intr-o singura zi, ceea ce a urcat pierderile de la inceputul anului la 30%, investitorii amintindu-si cu teama de anul 2008, cand SIF-urile pierdusera 90 la suta din valoare. Cele mai mari companii listate la Bursa de la Bucuresti au ajuns sa fie cu 20-30% mai mici fata de capitalizarea (valoarea) pe care o aveau la finele anului trecut. Din valoarea companiilor de pe bursa din Romania s-au “evaporat” in acest an 1,8 miliarde de euro.
Problemele Greciei tin in corzi pietele financiare, iar unii manageri de fonduri vorbesc chiar de faptul ca Europa trece acum prin propriul moment Lehman, default-ul Greciei urmand sa declanseze un efect de contagiune in industria financiara asa cum in 2008 caderea bancii de investitii americane a cutremurat sistemul bancar.
Brokerii locali spun insa ca pietele nu au ajuns chiar in acel moment, dar admit ca riscurile sunt similare.
Robert Howe, un manager de fond speculativ cu experienta si in cadrul Bancii Mondiale, declarase pentru CNBC ca multe banci in Europa vor deveni insolvente daca trebuie sa faca reduceri ale valorii la care au inregistrate in contabilitate datoriile grecesti, care acum nu ar valora mai mult de 10 centi la dolar.
“In mod clar, pericolele sunt