Experiențele dureroase ar putea fi șterse din memoria oamenilor cu ajutorul unei pilule revoluționare. Oamenii de știință de la Universitatea Leicester au decriptat procesele prin care creierul face față stresului, un pas uriaș către realizarea pastilei minune.
Medicamentul ar putea fi dezvoltat în următorii 10 ani și se va adresa, în special, persoanelor cu fobii și celor care au avut accidente grave. “Unele evenimente foarte stresante ar trebui uitate cât mai repede, altfel pot duce la anxietate. Este o luptă constantă în creierul nostru pentru menținerea unui echilibru corect între ce trebuie să ne amintim și ce ar fi mai bine să uitam”, a explicat doctorul Robert Pawlak, citat de Daily Mail.
Potrivit acestuia, a fost identificată o proteină produsă de creier pentru a face față mai bine stresului: lipocalin-2. Cercetătorii încearcă acum să afle dacă amplificarea nivelului acestei proteine va duce la estomparea amintirilor dureroase.
Rezultatele deschid o nouă cale în tratarea depresiei.
"Problemele psihologice și mentale legate de stres sunt foarte comune și afectează 30% din populație", a mai spus Pawlak.
Subiectul este unul controversat. În timp ce unii critică intenția de a șterge experiențele dureroase, oamenii de știință au mai încercat să descifreze procesele emoționale. Doctorii olandezi au descoperit că unele medicamente folosite în tratamentul bolnavilor de inimă ar putea estompa amintirile negative.
În plus, cei care reușesc să nu intre în panică în momentele critice își amintesc mai puține despre o situație negativă decât cei care se implică mai mult.
Ștergerea memoriei a fost și subiect de film. În "Strălucirea eternă a minții neprihănite"(2004), cuplul jucat de Kate Winslet și Jim Carrey încearcă să șteargă orice amintire comună, după eșecul relației.