Imunizarea naţională începe de la jumătatea lunii. Vaccinul poate fi cumpărat deja din farmacii cu 25 de lei. Sursa: Foto: Shutterstock
Nici nu s-a instalat bine toamna că răcelile şi virozele au început să bată la uşă. Gripa nu a făcut încă victime, însă medicii aşteaptă primele cazuri de la jumătatea lunii. Un milion de persoane vor fi vaccinate gratuit, anul acesta. Vaccinul sezonier, care cuprinde aceleaşi tulpini ca cel de anul trecut (AH1N1, AH3N2 şi B), e disponil în famacii şi costă aproximativ 25 de lei.
Cine are interzis la vaccinare
Ministerul Sănătăţii va achiziţiona aproximativ un milion de doze de vaccin, iar imunizarea naţională va începe de la jumătatea lunii.
"Vaccinul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii cuprinde aceleaşi tulpini ca anul trecut-AH1N1, AH3N2 şi B. Prioritate la vaccinare vor avea copiii, persoanele peste 65 de ani, dar şi cele cu afecţiuni cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli renale, diabet zaharat", explică epidemiologul Geza Molnar, consilier al ministrului Sănătăţii.
Vaccinul nu este recomandat persoanelor cu hipersensibilitate la oricare dintre excipienţi, la ou şi la proteine de pui.
"Sunt răceli şi viroze din plin"
Cei care se ştiu mai sensibili nu ar trebui să mai aştepte două săptămâni. "N-au apărut cazurile de gripă, dar sunt răceli şi viroze din plin, mai ales de când a început şcoala.
Trebuie să vă vaccinaţi cu două-trei săptămâni înainte de declanşarea sezonului gripal. Acum ar fi perioada potrivită. Încă de la vaccinare, începeţi să produceţi anticorpi, dar efectul e maxim după câteva săptămâni", precizează medicul de familie Călin Ciubotaru.
Nu sunteţi scutiţi de boală nici dacă vă vaccinaţi. "Vaccinul conferă imunitate doar pentru cele trei tulpini, însă gripa este caracterizată de o mare variabilitate de tulpini, care se schimbă. Dacă v