Profesori universitari, cercetători ştiinţifici, arheologi şi muzeografi vor avea ocazia să vadă la Muzeul de Arheologie Callatis cel mai vechi papirus din Europa şi singurul din România în cadrul sesiunii ştiinţifice Pontica 2011.
Papirusul va putea fi văzut doar în cursul zilei de vineri de invitaţi. „Va fi expus pentru public abia când vom primi vitrina specială de la Moscova, care îi asigură condițiile optime pentru conservare. Fiind însă vorba de specialiști și experți în arheologie, împreună cu Sorin Colesniuc, directorul muzeului, am fost de acord să expunem, pentru scurt timp, renumitul papirus", a spus primarul Mangaliei, Claudiu Tusac. Click pe poze pentru galerie foto cu papirusul!
Edilul crede că papirusul va deveni, în curând, un brand al Mangaliei, care va atrage un număr mare de turişti. 30 de fotografii cu papirusul Papirusul a fost adus de la Moscova, după 52 de ani. „Oamenii de ştiinţă care vor veni la muzeul nostru au fost ferm convinşi de distrugerea şi dispariţia acestui artefact. Iată că acum avem ocazia să le prezentăm acest exponat deosebit de important şi de o valoare inestimabilă", a spus Sorin Colesniuc. După primirea oficială, în luna august, papirusul, alcătuit din 154 de fragmente, a fost expus într-o vitrină improvizată, timp de două zile. „Pentru a nu risca deteriorarea lui, l-am închis din nou în cutiile în care a fost păstrat timp de jumătate de secol, pentru a-l proteja de lumină și umezeală. Vizitatorii muzeului pot vedea însă 30 de fotografii ale papirusului, de mari dimensiuni și de o calitate excepțională, unele realizate cu raze infraroșii și ultraviolete", a mai spus Colesniuc. Istoria papirusului Datat din secolul IV, papirusul a fost descoperit la Mangalia, în 1959. El a fost predat Republicii Ruse pentru a fi restaurat şi conservat. Abia după o jumătate de secol s-a reîntors în patrimoniul României. Papirusul s