Laureații la Premiul Nobel pentru Fizică sunt Saul Perlmutter (SUA), Brian P. Schmidt (SUA/ Australia) şi Adam G. Riess (SUA).
UPDATE 14.50 Cei trei laureaţi au descoperit peste 50 de supernove îndepărtate a căror lumină era mai slabă decât se ştia: era un semn că expansiunea Universului se află într-o fază de accelerare.
Se ştie de peste un secol că Universul se află în expansiune după Big Bang-ul care s-a produs în urmă cu circa 14 miliarde de ani. "Această descoperire, potrivit căreia expansiunea Universului se accelerează, este uluitoare. Dacă expansiunea continuă să accelereze, Universul se va sfârşi într-un neant de gheaţă", au adăugat membrii comitetului Nobel.
Comitetul care acordă premiile Nobel a decis ca americanul Saul Perlmutter să primească jumătate din premiu. Cealaltă jumătate va fi împărţită între savantul australian Brian P. Schmidt şi cercetătorul american Adam G. Riess.
Americanul Saul Perlmutter s-a născut în 1959 şi a absolvit cursurile Universităţii California în 1986 din oraşul californian Berkeley. Este coordonatorul proiectului de Cosmologie Supernova şi profesor de astrofizică la Laboratorul Național Lawrence Berkeley şi la Universitea California.
Brian P. Schmidt este cetăţean australian, dar s-a născut în Statele Unite ale Americii, în anul 1967. A obţinut titlul de doctor în ştiinţe în anul 1993, la Universitatea Harvard din Statele Unite şi este coodonatorul echipei de cercetare The High-z Supernova din partea Universității Naționale Australiene din Weston Creek (Australia).
Adam G. Riess s-a născut în Statele Unite ale Americii în 1969, la Washington, şi a obţinut titlul de doctor în ştiinţe, în 1996, la "Universitatea Harvard" din SUA. Este profesor de astronomie şi fizică la John Hopkins University şi la "Space Telescope Science Institute" din oraşul american Baltimore.
****