Sunt persoane care racesc des si fac infectii frecvente, urinare sau la ochi, le sangereaza gingiile si fac eruptii pe piele. Cauza comuna a acestor neplaceri ar putea fi imunitatea scazuta. Fructele de catina reprezinta un foarte bun stimulator al imunitatii. Contin substante antioxidante si ajuta corpul sa elimine radicalii liberi, atat de daunatori.
Catina este o planta tepoasa care creste in tufe, la margini de drum si de padure si are fructe mici, ca niste margele galben-portocalii, stralucitoare, care pot fi culese si iarna, planta rezistand pana la -40 de grade Celsius, chiar si sub zapezi inalte de un metru. Fructele de catina sunt adevarate farmacii, care au in compozitia lor aproape toate vitaminele si mineralele necesare organismului uman.
Catina se consuma in stare proaspata sau congelata ori poate fi inclusa in diferite preparate. In stare proaspata, se administreaza cate patru - cinci lingurite de trei ori pe zi. Cu cat se vor consuma mai multe fructe proaspete, cu atat rezultatele tratamentului vor fi mai rapide si mai vizibile.
Sucul de catina se obtine din fructe proaspete, bine spalate, scurse si apoi zdrobite in mixer sau in masina de tocat carne. Sucul obtinut, gros si portocaliu, se consuma in 24 de ore de la preparare. Se iau cate trei - patru linguri de suc de patru ori pe zi, diluat in putina apa sau ceai.
Tinctura se poate obtine din suc proaspat sau pulbere de catina. Se pun intr-un borcan suc proaspat si alcool alimentar, tuica de casa sau votca, parti egale, si se lasa la macerat 15 zile, dupa care se filtreaza si lichidul rezultat se pastreaza la rece, in sticle mici, inchise la culoare.
Ca sa obtii pulbere, se macina fructele bine uscate in rasnita electrica de cafea. La 50 de grame de pulbere se adauga un sfert de litru de alcool. Borcanul, bine infiletat, se lasa la macerat 15