* Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, a reafirmat, ieri, la Astana, că prioritatea UE este construcţia unui "coridor sudic" prin care gazul din Asia Centrală să ajungă pe pieţele europene
Uniunea Europeană încearcă să atragă Kazahstanul în proiectul conductei transcaspice, un gazoduct gândit cu scopul să transporte gaz din Asia Centrală către pieţele europene, ocolind rutele tradiţionale controlate de Rusia.
Conducta transcaspică ar urma să "lege" ţărmul Turkmenistanului de Azerbaidjan, pe sub Marea Caspică, şi să "trimită" gaz pe pieţele europene, prin Turcia. De aici, este proiectat să înceapă un alt gazoduct, Nabucco, în care unele state europene îşi pun speranţa că le va reduce dependenţa Europei de gazul rusesc.
În acest sens, UE a invitat recent Kazahstanul să participe la proiectul conductei transcaspice, a anunţat, ieri, la Astana, Gunther Oettinger, Comisarul European pentru energie, în cadrul Kazenergy Eurasian Forum.
Evenimentul, aflat la a şasea ediţie, a reunit oficiali de rang înalt ai guvernului de la Astana, membri din conducerea celor mai mari companii energetice, precum Kazmunaigaz, Exxonmobil sau Chevron, precum şi oficiali ai statelor europene şi central asiatice.
"Prioritatea Uniunii Europene este stabilirea unui coridor sudic (nr. Reţea de gazoducte care să lege Europa de Asia Centrală) prin care gazul din statele central asiatice şi din regiunea Mării Caspice să ajungă pe pieţele europene", a declarat, ieri, Gunther Oettinger, subliniind că dependenţa UE de importurile de gaz urmează să crească pe termen lung, în condiţiile în care propria producţie de gaz înregistrează un declin. "Europa importă 80% din petrol şi 60% din gaz, iar această dependenţă va creşte. În acest context, suntem decişi să lucrăm cu partenerii noştri pentru ca, în viitor, coridorul sudic să devină o realitate. Vom sprijini p