In luna septembrie, potrivit portalului imobiliare.ro, pretul mediu la nivel national solicitat de proprietarii de apartamente a fost de 1.048 euro pe metru patrat, in crestere cu 1,6% fata de august si cu 1,5% fata de decembrie, insa in scadere cu 5,1% fata de septembrie 2010, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
In acest moment, singurul oras in care pretul mediu trece de 1.000 euro/mp este Bucuresti, in timp ce in Cluj si Constanta, proprietarii solicita 950-960 euro. In Brasov, Iasi si Ploiesti se solicita in medie 860-870 euro, iar in Timisoara 810 euro.
In primele 9 luni din 2011, evolutia pe orase a fost mixta: avem cresteri in Bucuresti, Timisoara si Constanta, si scaderi in Brasov, Cluj, Ploiesti si Iasi, dar discutam despre un plus sau minus de maximum 3-4%, ceea ce inseamna ca, in acest an, preturile practic au stagnat.
Daca luam in considerare evolutia din ultimele 12 luni, diferentele sunt ceva mai mari in Cluj, Iasi si Ploiesti, 6 dintre cele 7 orase monitorizate inregistrand scaderi, detalii in al doilea grafic.
Cum au evoluat chiriile in Bucuresti, Timisoara si Cluj
In Bucuresti, in ultimul trimestru, chiriile au ramas relativ stabile atat pe segmentul garsonierelor, cat si pe segmentul 2-3 camere. Comparativ cu septembrie 2010 insa, chiriile sunt neschimbate in cazul garsonierelor, in scadere cu 7% in cazul apartamentelor cu doua camere, si cu 17% in cazul celor cu trei camere.
Tot ieri a venit si o analiza a portalului anunturiparticulari.ro care arata ca, in ultimele 12 luni, in Bucuresti, chiria medie a scazut cu 3,7% in cazul garsonierelor si apartamentelor cu doua camere, si cu 8% in cazul apartamentelor cu trei camere.
Mai exista, de asemenea, si o a treia sursa, respectiv indeximobiliar.blogspot.com, care arata ca, intre iulie 2010 si iulie 2011, chiria mediana solicitata in B