Fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilon II) au trăit primele emoţii ale unor corecţii bursiere de amploare, privind cum scăderile de peste 20% de pe bursele de la Bucureşti, Varşovia, Atena sau Frankfurt le-au adus găuri de milioane de euro în portofolii, dar şi primele scăderi ale valorii unităţilor de fond.
Trimestrul al treilea, considerat cel mai dificil pentru burse de la căderea Lehman Brothers din 2008, a prins cele nouă fonduri locale de pensii private cu investiţii de 715,5 milioane de lei (167 mil. euro) în acţiuni româneşti şi străine.
La finele lunii iunie expunerea pe acţiuni reprezenta circa 13% din averea de 5,37 miliarde de lei (1,25 mld. euro) a celor nouă fonduri, restul de bani fiind investiţi în titluri de stat şi obligaţiuni - plasamente cu risc minim de a înregistra pierderi.
Faţă de finele anului trecut, investiţiile în acţiuni ale fondurilor de pensii sunt mai mari cu 35%, în principal graţie achiziţiei de noi titluri, pe fondul intrărilor de capital nou. Fondul Proprietatea, listat la Bursa din Bucureşti pe 25 ianuarie, a atras cele mai consistente investiţii din partea fondurilor de pensii şi a urcat în topul deţinerilor la majoritatea fondurilor.
Fondul de pensii ING, cel mai mare din piaţă după valoarea activelor, avea acţiuni la FP în valoare de 42 mil. lei la finele primului semestru. Acţiunile FP au scăzut cu 18% în T3, astfel că fondul ING a pierdut circa 7,4 mil. lei doar pe această poziţie.
Pe lista de cumpărături a fondurilor în primul semestru s-au aflat şi acţiunile Petrom, cele ale Băncii Transilvania, BRD, titluri care au pierdut peste 21% în trimestrul al treilea.
În perioada 30 iunie - 30 septembrie pieţele de acţiuni au avut parte de una dintre cele mai slabe evoluţii, în condiţiile în care burse mature, precum cele din Franţa şi Germania, au consemnat scăderi de pe