Chiar dacă natura i-a binecuvântat pe unii cu un metabolism mai bun, care „arde” grăsimile ca pe lumânări, supleţea se poate dobândi fără mari eforturi, dar cu mai multă isteţime şi perseverenţă. Specialiştii care au studiat obiceiurile, stilul de viaţă al oamenilor supli, „liberi” de orice strat disgraţios de grăsime şi mereu în formă, au descoperit o serie de reguli ce ne pot ajuta să rămânem filiformi, dar viguroşi pe viaţă, fără diete de înfometare, fără exerţii fizice epuizante şi fără să mai dăm vina pe „moştenirea” genetică, stres sau boli glandulare şi de altă natură.
Evident, primul mit care trebuie demontat este acela că oamenii subţiri la propriu arată aşa numai pentru că ţin dietă. Nu, din contră, omul suplu poate să mănânce tot ce pofteşte, dar să nu se îndoape, şi i se recomandă hrana variată, complexă, atât timp cât este sănătos şi nu suferă de vreo boală care îi interzice consumul anumitor alimente. Numeroase studii au demonstrat deja că, în realitate, „prezicătorul” principal al unei viitoare acumulări de kilograme este tocmai dieta. Explicaţia ştiinţifică dată de specialişti într-un studiu publicat de curând în revista Psychosomatic Medicine arată că, urmărind cu îndârjire prin diferite publicaţii, de pildă, tot felul de diete de slăbit, organismul se stresează, iar pe acest fond creşte numaidecât nivelul cortizolului, hormon strâns legat de creşterea în greutate.
Pe de altă parte, dietele draconice retează aportul de calorii care sunt esenţiale pentru consistenţa şi densitatea oaselor şi pentru masa musculară. Iar muşchii, se ştie, sunt principala „uzină” a organismului unde se ard caloriile. De asemenea, de dragul de a da jos rapid kilograme cu duiumul, unele persoane sunt în stare să consume numai fructe sau sucuri de fructe, ceea ce e total nesănătos şi provoacă efectul invers, kilogramele pierdute „ răzbunându-se”, iar organismu