Minștri de economie și finanțe, reuniți astăzi (4 octombrie) la Bruxelles în cadrul consiliului Ecofin au decis să transforme modul de comercializare a instrumentelor financiare derivate.
Statele UE au convenit astăzi să demareze negocierile între diplomații lor naționali și Parlamentul European privind crearea unui sistem de control al infrastructurii pieței europene.
Legislația ar afecta felul în care derivatele sunt aprobate și ar crește nivelul de transparență al unor astfel de operațiuni financiare.
"Avem nevoie ca oamenii să-și asume responsabilitatea și ca operațiunile să fie transparente. Ne trebuie o mai bună monitorizare," a spus comisarul pentru piață internă Michel Barnier. "Am decis să reducem riscul derivatelor și să îmbunătățim sistemul de responsabilitate."
Comerțul cu instrumente derivate va fi posibil doar dacă va fi aprobat de o parte terță, printr-un sistem centralizat, reducând, astfel, considerabil riscul ca unul dintre participanții contractului să fie afectat în cazul în care celălalt intră, spre exemplu, în incapacitate de plată.
Barnier a numit acest acord "un pas foarte important înainte de următoare întâlnire a G20" (format din cele mai puternice 20 de economii din lume).
Un instrument derivat este un contract financiar bazat pe valoarea viitoare a unui produs care se poate transforma prin, spre exemplu, schimbarea ratelor dobânzii, schimbarea valorii unei monede sau un posibil faliment a debitorului.
Regulamentul convenit astăzi în cadrul consiliului ECOFIN adresează mai ales așa-numitele derivate Over-the-Counter (OTC sau contracte individuale extrabursiere). Acestea sunt contracte cu instrumente derivate care nu se tranzacționează la bursă, ci în privat, fiind negociate între doi parteneri (de exemplu, o bancă şi un producător). Derivatele OTC reprezintă aproape 90% din totalul instrumentelor financiar