Bărbaţii români au mai mult curaj să plece la muncă în străinătate în lipsa unui aranjament prealabil, potrivit studiului 'Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti', lansat marţi de fundaţia Friedrich Ebert Stiftung şi citat de Agerpres. Sursa: REUTERS
Bărbaţii români au mai mult curaj să plece la muncă în străinătate în lipsa unui aranjament prealabil, potrivit studiului 'Impactul crizei economice asupra migraţiei forţei de muncă româneşti', lansat marţi de fundaţia Friedrich Ebert Stiftung şi citat de Agerpres.
Peste jumătate dintre emigranţii bărbaţi pleacă fără să fie aşteptaţi de nimeni, iar fiecare dintre ei atrage, fiecare migrant ''trage'' la muncă în străinătate alţi trei migranţi. Femeile fac aranjamentele necesare pentru un număr mai mic de persoane decât bărbaţii (în medie, 2,4 persoane faţă de 3,4 persoane în cazul emigranţilor bărbaţi). Totodată, majoritatea caută sprijin în ţara de destinaţie la străinii şi/sau la românii cu care s-au împrietenit.
''Strategia de succes pentru un emigrant român presupune combinarea a două elemente: (a) fraţi/surori în străinătate care fie te ajută să te acomodezi la noua lume, să înveţi mai repede regulile jocului, fie te forţează să te mobilizezi în pregătirea aranjamentelor necesare pentru chemarea lor acolo şi (b) invesţia în 'legături slabe' (weak ties), cât mai multe cunoştinţe, de preferat străini din ţara respectivă, cu care să-ţi petreci timpul, pe care să poţi conta şi de la care să poţi învăţa metode eficiente de adaptare. Astfel, o strategie des întâlnită este aceea în care un membru al cuplului, soţul sau soţia pleacă primul, iar în scurt timp de la găsirea unui loc de muncă îşi aduce şi partenerul după el'', se arată în documentul citat.
Potrivit acestuia, la nivelul judeţelor incluse în studiu, 4,5% din gospodării au cel puţin o pers