Accizele vor fi calculate in 2012 la un curs de 4,3001 lei/euro, anuntat luni de Banca Centrala Europeana, nivelul fiind cu 0,8% mai mare fata de rata de schimb utilizata in acest an, de 4,2655 lei/euro.
„Cred ca evolutia cursului de schimb din ultima saptamana elimina discutiile cu privire la teoria conspiratiei dintre Banca Nationala si Ministerul Finantelor. Pentru populatie un curs de 4,3 lei/euro calculat la accize este nesemnificativ. De exemplu, benzina si motorina ar urma sa se scumpeasca cu 1,5 bani, ceea ce reprezinta un nivel neglijabil”, a precizat, pentru Wall-Street.ro, (foto), managing partner la casa de avocatura Biris-Goran.
Evolutia cursului de schimb leu – euro din ultima saptamana a trezit suspiciuni in randul opiniei publice, existand mai multe voci care au spus ca BNR ar sprijini un leu mai slab pentru ca incasarile din accize sa creasca anul viitor.
„Leul este printre cele mai stabile monede din regiune si asta este posibil sa fie si datorita fundamentelor economice imbunatatite ale Romaniei. Cred ca este vorba despre un fenomen pe care il vedem in toate tarile emergente, din cauza temerilor investitorilor internationali si a aversiunii crescute a acestora fata de risc, cu o fuga catre plasamente mai sigure in alte valute, inclusiv in dolari sau in alte monede cum ar fi francul elvetian. Aceasta afecteaza alte tari intr-o maniera mult mai dramatica decat in cazul Romaniei”, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.
Accizele sunt platite pentru tutun, alcool, combustibili, energie si cafea.
Guvernul estimeaza in 2012 venituri din accize de 21,75 miliarde lei, cu 8% pentru nivelul prognozat in acest an. Un curs de schimb de 4,3001 lei/euro echivaleaza cu incasari suplimentare de aproape 175 milioane lei la buget.
Analistii spun ca leul a avut in ultima saptamana o evolutie mai slaba intrucat a