Instituțiile ortodoxe subordonate Moscovei și Bucureștiului vor să canonizeze preoții basarabeni care au suferit în perioada sovietică. Reprezentanţii Bisericii Române spun că Patriarhia Rusă încearcă să-şi spele păcatele pentru că nu şi-a apărat clericii de prigoana comunistă.
În premieră, Mitropolia Moldovei şi-a creat, la sfârşitul lunii mai, o comisie proprie de canonizare. „Până acum, trimiteam toate materialele comisiei de la Moscova, însă clericii de acolo nu ştiu situaţia locală, nu au acces la arhivele noastre şi nu ne cunosc limba, pentru a studia anumite documente", ne-a explicat preşedintele comisiei, Episcopul de Ungheni şi Nisporeni Petru.
Noua structură urmează să verifice la sânge candidaturile înaintate de fiecare eparhie, inclusiv dacă au colaborat sau nu cu Securitatea. „Chiar dacă i se pune cuţitul la inimă sau pistolul la tâmplă, un preot n-are dreptul să dezvăluie Taina mărturisirii", a spus episcopul. Pentru a fi vrednic de a se aşeza printre sfinţi, nu este suficient ca un preot sau un mirean să fi pătimit pentru credinţa în Dumnezeu. „Dacă un bun creştin a fost arestat şi împuşcat, asta încă nu înseamnă că poate fi sanctificat. Trebuie să vedem cum a mărturisit credinţa, ce minuni a făcut, dacă rămăşiţele lui au rămas intacte după moarte", a precizat Prea Sfinţitul.
Anterior, Mitropolitul Moldovei Vladimir a anunţat că vor fi trecuţi în rândul sfinţilor clericii care au avut de suferit pentru Hristos în vremurile de foamete, înainte şi după război, când toţi cei care nu împărtăşeau ideile autorităţilor sovietice erau exilaţi în lagărele de concentrare. Între timp, şi Mitropolia Basarabiei pregăteşte un studiu privitor la 120 de preoţi care au fost deportaţi, executaţi sau şi-au dat duhul în temniţele sovietice. Propunerea urmează să fie înaintată Patrarhiei Române de la Bucureşti.
„Mitropolia Moldovei a avut la dispoziţ