Detalii incredibile despre modul în care erau trataţi în România muncitorii originari din Bangladesh care munceau în Oneşti rezultă din rechizitoriul prin care procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe omul de afaceri Vivian Oancea (46 de ani) şi fiul acestuia Michael Oancea (23 de ani). Cei doi afacerişti sunt acuzaţi pentru trafic de persoane.
Procurorii DIICOT au început ancheta în acet dosar după ce doi cetăţeni din Republica Populară Bangladesh, Delwar Hossin şi Mohammad Remon-Hassan, au fost depistaţi, la data de 15 februarie 2011, de către poliţiştii de la Tranpsorturi Braşov în trenul rapid nr. 346 care circula pe ruta Bucureşti Nord – Viena.
Celor doi le expiraseră viza dată de autorităţile din cadrul Ambasadei României din New Delhi – India, în scop de afaceri şi voiau să ajungă în vestul Europei. Cei doi au povestit poliţiştilor că mai sunt şi alţi concetăţeni ai lor care muncesc la o fermă din Bacău. Ancheta a fost prleută de DIICOT- Serviciul teritorial Bacău.
Relaţii cu diplomaţii români şi străni
Ancheta DIICOT a relevat că omul de afaceri Vivian Oancea a iniţiat începând cu anul 2009 operaţiuni consistente pe linia importului în România de forţă de muncă din Asia. “În acest scop a dezvoltat un sistem relaţional la nivelul unor reprezentanţi diplomatici ai statelor din spaţiile furnizoare de forţă de muncă”, suţin procurorii.
Mai mult, Vivian Oancea a fost asociat într-o societate comercială cu Jamaludin Bin Hasan- soţul ambasadoarei Malaeziei la Bucureşti, DIICOT arată că Jamaludin Bin Hasan beneficiază de imunitate de jurisdicţie civilă, penală şi administrativă pe teritoriul României.
Interesat de sute de bengalezi
Din documentaţia ataşată la dosarul de urmărire penală a rezultat că în cursul anului 2010 Vivian Oancea a încercat să obţină detaşarea mai multor sute de cetăţeni din Repu