În loc de o discuţie serioasă despre buget şi măsurile pentru anul viitor, mai ales că nu este niciun semn că ar fi trecut pericolul crizei, PDL oferă dezbaterii publice o propunere privind modificarea sistemului de vot, la pachet cu comasarea alegerilor.
Prin lansarea variantei uninominalului în care câştigătorul ia totul, PDL nu face decât să fabrice un nou scandal în coaliţie, prea puţin pentru a o pune în pericol, însă suficient pentru a ţine agenda publică.
Şi o ţine de aproape două luni, cu câte un episod săptămânal, la fiecare şedinţă a Coaliţei. Mai întâi, UDMR nu a vrut uninominal pur şi a cerut compensare. Să fie compensare, a mimat PDL compromisul. A respins însă din start varianta UDMR de sistem german în care să fie votat şi omul, şi lista.
După o perioadă de gândire a încercat să gâdile urechile UDMR-iştilor propunând o listă de compensare, însă nu votată, ci pe care să fie plasaţi în ordine descrescătoare a voturilor candidaţii care nu au obţinut mandatul din prima şi dintre care să fie aleşi atâţia câţi ar mai fi nevoie ca partidele să-şi ocupe fotoliile care le-ar reveni în parlament în funcţie de scorul la nivel naţional.
Cum n-au avut succes, după un răgaz de încă o săptămână, o altă ofertă a fost ca numărul de mandate să fie atribuite indirect celor plasaţi pe locul al doilea în colegiile în care au candidat.
La o analiză atentă, nu poţi lua în serios astfel de propuneri de vreme ce în ambele variante există posibilitatea ca, în loc de un senator sau deputat, în final, un colegiu să fie reprezentat de doi-trei parlamentari, ceea ce viciază sistemul uninominal în sine. De altfel, aceasta a fost şi obiecţia principală a UDMR mascată însă abil de PDL-iştii care au reintrodus în discuţie şi temele reorganizării administrative, revizuirii Constituţiei (cu bonus reducerea numărului de parlamentari) şi votului pr