Eliminarea comisioanelor de rambursare anticipată în cazul creditelor pentru populaţie a adus din iunie 2010 şi până în prezent un câştig net clienţilor de 36 milioane euro, conform unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei.
Rambursarea anticipată a unei părţi din credit este scutită de comisioane, dacă rata dobânzii este variabilă, conform noii legislaţii privind creditele acordate populaţiei, intrată în vigoare în iunie 2010. Dacă rata dobânzii este fixă, comisionul nu poate depăşi 1% din suma plătită anticipat.
Înainte, băncile obligau clienţii să achite comisioane chiar şi de 4-5%, plătite atât în cazul rambursării anticipate, cât şi la refinanţarea unui împrumut.
Sumele economisite de clienţi în acest mod se ridică la 36 milioane euro, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Concurenţei.
Conform datelor colectate, numărul creditelor de refinanţare s-a cifrat la 160.000, de la momentul restricţionării comisionului de rambursare anticipată. Valoarea lor a fost de 338 milioane euro.
Acestora li se adaugă 229.000 de clienţi care au efectuat rambursări anticipate de 262 milioane euro în aceeaşi perioadă, beneficiind de costuri reduse sau zero.
"Pe partea de eliminare a comisionului de rambursare anticipată sunt o serie de efecte pozitive. Se vede o dublare a numărului de refinanţări", a precizat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei în cadrul unui seminar organizat de Consiliu, APC România şi Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România.
Reprezentanţii industriei susţin că beneficiile sunt minore
Pe de altă parte, chiar cei care au criticat la momentul adoptării prevederile OUG 50/2010 susţin că, în prezent, efectele care se resimt sunt minore.
"160.000 de credite de refinanţare într-un an de criză reprezintă nimic", a precizat Adriana Ahciarliu, secretarul general al AL