Acțiunile băncii Dexia, una dintre cele mai mari instituții financiare europene, s-au prăbușit la primele ore ale dimineții de marţi, pe fondul deciziei Moody's de a o plasa sub observație și a zvonurilor că banca ar fi divizată. Surse din interiorul băncii au declarat pentru RFI că nu există niciun risc de faliment.
Dexia este o bancă ale cărei acțiuni sunt deținute în majoritate de Franța, Belgia și Luxemburg. Totul a plecat de la temerile agenţiei Moody's cu privire la filialele băncii din Grecia, Spania și Italia. În aceste țări cu probleme, banca franco-belgiano-luxemburgheză a acordat credite în valoare de 20 de miliarde de euro, cu alte cuvinte expunerea băncii pe aceste piețe este foarte mare.
Aceste credite sunt acordate municipalităților și statelor, Dexia nefiind o instituție financiară care operează și cu persoane fizice. Cu alte cuvinte, problemele financiare ale statelor și administrațiilor din Grecia, din Spania și din Italia nu aveau cum să nu afecteze și Dexia: acordarea masivă de credite pe termen lung afectează lichiditatea băncii pe termen scurt.
Banca a început sub atenta observație a Uniunii Europene o restructurare foarte severă, pentru a-și însănătoși situația financiară. Problema lichidității nu a fost total rezolvată, dar și în aceste zile, cum Dexia beneficiază de garanția Franței, Belgiei și Luxemburgului, banca s-a putut împrumuta pe piețele financiare.
În ce privește România, Dexia are un portofoliu de circa 900 de milioane de euro, pe care îl gestionează prin intermediul unui birou de reprezentare, care depinde de filiala de la Viena. Rezultatele băncii în România, în ultimii trei ani au fost foarte bune: Dexia a fost singura bancă din România care nu a majorat dobânzile.
Acțiunile băncii Dexia, una dintre cele mai mari instituții financiare europene, s-au prăbușit la primele ore ale dimineții de marţ