Pensiunile de munte au introdus în ofertele pentru turişti o zi autentică alături de ciobani. În astfel de aventuri, mielul sau oaia sunt sacrificate şi preparate după reţete tradiţionale, cunoscute doar de localnici. Un ospăţ costă între 50 şi 100 de lei.
Oferta pensiunilor din Bucovina s-a îmbogăţit de câţiva ani prin introducerea în lista activităţilor şi atracţiilor turistice a programelor cu ospăţ în stil păstoresc. Acţiunea a avut un succes deosebit în rândul turiştilor, astfel încât aproape că nu există pensiune montană care să nu organizeze o zi şi o noapte la o stână de pe plaiurile bucovinene.
Lecţii de gătit la stână
Pachetul turistic oferit de administratorii de pensiuni cuprinde o demonstraţie de preparare a produselor pe bază de lapte de oaie, cum sunt urda, caşul, caşul dulce, telemeaua, brânza de oi frământată, zărul sau untul de oaie. După ce ochiul turistului a fost încântat de bucatele tradiţionale preparate de cioban, urmează un ospăţ ca la carte, cu miel la proţap sau gătit la ceaun, cu smântână sau cu ceapă.
„Cei mai mulţi clienţi ai noştri care aleg programul ospăţului la stână sunt cei cărora le plac produsele din carne de oaie şi brânzeturile“, a explicat Victor Angheluş, administratorul unei pensiuni. Preţul unui astfel de ospăţ se stabileşte la faţa locului, în funcţie de numărul de persoane participante şi de greutatea mielului sau oii ce va fi gătită de ciobani doar după reţete tradiţionale. Gurmanzii sau iubitorii de produse din lapte şi carne de oaie se strâng în grupuri mici şi merg direct la sursă, respectiv la o stână amenajată pe colinele bucovinene.
Orice sat şi comună suceveană are o stână şi, de regulă, ciobanii sunt oameni dornici să primească oaspeţi, deci, nu sunt probleme unde să găsiţi, pe cont propriu, un loc pentru un ospăţ autentic. „Noi am fost până acum la patru stâne, din