Ierarhizarea programelor de studii reprezintă o imagine reală a universităţilor, iar din 2012 fondurile alocate instituţiilor de învăţământ superior vor viza în primul rând calitatea, programele slabe primind mai puţini bani, a declarat, marţi, pentru Mediafax secretarul de stat Cătălin Baba.
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a publicat ierarhizarea programelor de studii. Potrivit autorităţilor, ierarhizarea programelor de studii reprezintă mai mult decât clasificarea universităţilor, este imaginea reală a fiecărei instituţii de învăţământ superior.
"Ierarhizarea programelor de studii este un pas extraordinar pentru atingerea unor standarde de calitate în învăţământul superior, în primul rând pentru angajator, care va şti cu ce fel de candidat are de-a face. Apoi, absolvenţii de liceu şi familiile acestora se vor orienta spre acele programe bine cotate. Nu în ultimul rând, universităţile vor fi interesate să perfecţioneze programele slabe, pentru că din 2012 statul nu va mai plăti decât calitatea", a spus secretarul de stat pentru învăţământ superior, Cătălin Baba.
Rezultatele ierarhizării programelor de studii ale universităţilor acreditate din sistemul naţional de învăţământ din România sunt valabile pentru 2011-2012 şi sunt disponibile la adresa chestionar.uefiscdi.ro/docs/programe_de_studii.pdf.
Potrivit Hotărârii de Guvern 789/2011, ierarhizarea programelor de studii se realizează anual. Toate datele raportate de universităţi în vederea clasificării şi ierarhizării programelor de studii sunt disponibile la adresa chestionar.uefiscdi.ro/, fiind asumate de către rectori.
În cazul în care MECTS va constata că datele transmise de către instituţiile de învăţământ superior nu sunt reale, rectorul poate fi aspru sancţionat, potrivit Legii educaţiei.
Trei universităţi din cele 12 aflate în topul celor m