Dacă dumneavoastră credeţi că o societate trebuie să sacrifice 100.000 de oameni care pot îngroşa rândurile celor care accesează (s.n.) etnobotanicele sau îngroaşă rândurile răufăcătorilor, atunci eu sunt vinovată“, a spus Ecaterina Andronescu într-o emisiune la TVR Info, invitată fiind să explice ce a determinat-o să conceapă iniţiativa legislativă aflată cu siguranţă în Top 10 al năzbâtiilor parlamentarilor români în ultimii 20 de ani.
E vorba, fireşte, de depunerea, cu o săptămână înainte de debutul anului universitar, a unui proiect care doreşte să dea dreptul şi celor picaţi la bacalaureat să se înscrie la facultate pentru un „an pregătitor“. În cazul promovării examenului de Bac în sesiunea din iunie 2012, anul pregătitor ar urma să fie echivalat integral, se prevede în proiect, cu anul I de facultate.
Reluând argumentaţia rectorului Universităţii Politehnice, ar rezulta, ca o consecinţă mai generală, că toţi cetăţenii români care nu se află în posesia unei diplome de bacalaureat sunt virtualmente predispuşi la consumul de droguri uşoare sau la infracţiuni. Iniţiativa Ecaterinei Andronescu - semnată cu alţi doi colegi, Cristian Dumitrescu (soţul Corinei Dumitrescu, rector la „Dimitrie Cantemir“) şi Titus Corlăţean, împreună cu motivaţia ataşată ei – are două implicaţii majore.
Prima este aceea că, pentru aceştia, elevii care au picat bacalaureatul sunt socialmente nefrecventabili, reprezintă pericole potenţiale pentru semenii lor. Eşecul şcolar - punctual - te stigmatizează şi te condamnă la o viaţă de mizerie, cufundată în droguri şi criminalitate. Cu o sintagmă probabil familiară doamnei senator, aceşti foşti elevi devin repede „paraziţi sociali“, iar statul ar fi obligat să îi încadreze în muncă. Nu degeaba regimul comunist inventase conceptul de „şantiere pentru tineret“: Bumbeşti-Livezeni, Agigea (cu un film „clasic“) erau gândite s