Discret, fara vocatie de martir, dar tenace, Catalin Predoiu se indreapta catre implinirea unui mandat de 4 ani in fruntea Justitiei. In februarie 2008, la inceputul unui an electoral teribil, nu stiu cine-i dadea tanarului avocat, destul de putin cunoscut in afara breslei sale, sanse reale sa faca fata unui portofoliu atat de greu, aflat nu numai pe linia frontului dintre presedinte si premierul de atunci, ci si sub lupa Bruxelles-ului.
Ei bine, iata ca dl. Predoiu a reusit. Ba chiar mai mult decat atat, si-a legat irevocabil numele de cateva reforme fundamentale ale legislatiei, in frunte cu intrarea in vigoare a Noului Cod Civil. Este un moment istoric, cat timp vechiul Cod Civil era in vigoare de un secol si jumatate. Deocamdata este mai mult o teoretica intrare in vigoare caci nu avem si un nou Cod de Procedura Civila, pe care factorul politic il tergiverseaza.
Dar, dincolo de neajunsul procedural, si cel putin pana cand isi va arata in practica eventualele hibe, noul cod pare unul bun si adaptat la nevoile societatii romanesti. Din pacate insa, ma tem ca ministrul Predoiu are sanse minime sa-si lege numele si de o autentica reforma a justitiei. Este probabil un paradox pe care il resimte ca pe o mare frustrare profesionala zilnica.
Oricat de bune ar fi legile, oricat de moderne si inspirate noile solutii legale, ele mai trebuie si aplicate cu profesionalism si buna credinta de corpul magistratilor. Aici se rupe filmul, caci nu cred ca exista tara europeana cu un corp al magistratilor mai tarat, mai mucegait si mai imoral decat cel din Romania.
Catalin Predoiu vorbea, diplomat, de mediocritate. Este cu mult mai mult decat atat. Foarte multi, prea multi dintre magistratii romani sunt corupti si/sau agenti ai fostei securitati si/sau politizati si/sau incompetenti. Iar dovada acestor grave carente sta in procesele te