Pretul petrolului a coborat sub pragul de 80 de dolari la bursa din New York, din cauza unor temeri privind economia globala. Mai exact, titeiul care se comercializeaza pe piata new-yorkeza se vindea ieri cu 79,2 dolari pe baril.
Cotatia petrolului comercializat la bursa americana a pierdut 8,8% in aceasta luna si 15,1% la nivel trimestrial. Aceste scaderi sunt cele mai ample dupa mai 2010, respectiv trimestrul patru din 2008. Mai mult, din aprilie si pana in luna septembrie, petrolul s-a ieftinit cu 30%! Econtext a semnalat in dese randuri faptul ca petrolul se ieftineste, dar carburantii din Romania nu urmeaza aceeasi tendinta.
La finele lunii iunie si la mijlocul lunii august, Econtext a publicat doua articole despre pretul pe care ar trebui sa-l aiba benzina romaneasca. In articolul din luna iunie, aratam ca petrolul scazuse de la un pret de circa 110 dolari pe baril, pana la 91 de dolari pe baril. Din nefericire, aceasta ieftinire de 20% a petrolului, nu a fost urmata de o ieftinire de amploare a carburantilor in tara noastra.
Pretul petrolul a coborat de la maximul de 112 dolari/baril, pret inregistrat la mijlocul lunii aprilie, pana la 79,2 dolari, pret inregistrat la finele lunii septembrie. Ceea ce inseamna o scadere de 30%. In acelasi timp, dolarul, un alt factor al scumpirii carburantilor, nu a inregistrat un avans masiv fata de euro. Pe scurt, din aprilie si pana in septembrie, titeiul s-a ieftinit cu 30%!
In acest caz, intrebarea este: s-a ieftinit benzina corespunzator? A inregistrat o tendinta asemanatoare materiei prime din care este produsa? In prezent, litrul de benzina costa in Romania intre 5,3 lei si 6 lei. Exact ca in urma cu sase luni, cand petrolul ajunsese la maximul de 112 dolari/baril. Pe baza ieftinirii petrolului, benzina ar fi trebuit sa coste acum maxim 4,3 – 4,5 lei/litru. Cel mai scump sortiment!
Astfel