Incertitudinile care planează asupra capacităţii europenilor de a salva Grecia provoacă din nou o degringoladă bursieră, o crispare a pieţelor financiare, o repliere a investitorilor şi o serioasă perturbare pe piaţa energetică. Asia, America latină, Statele Unite dar şi Rusia îşi exprimă din nou nelinştea că întreaga economie mondială riscă să fie destabilizată de criza greacă, devenită un foileton parcă fără sfîrşit şi cu episoade extrem de repetitive.
Nu se vede, într-adevăr, ieşirea din tunel, episoadele se succed şi se repetă pe fond de greve şi manifestaţii în Grecia şi de declaraţii contradictorii sau neliniştitioare la Bruxelles şi în alte capitale occidentale...
Grecia parcă a devenit seismograful economiei mondiale, toată planeta stă cu ochii pe europeni pentru a vedea cum gestionează criza greacă şi la cel mai mic pas greşit sau ezitant încep să cadă bursele la Milano sau la Moscova şi sună semnalele de alarmă în biroul oval de la Washington sau în biroul ministrului economiei de la Tokyo.
Într-un mod destul de poetic, japonezii spuneau în vechime că un fluture care bate din aripi pe arhipelagul nipon poate provoca un taifun în Marea Chinei. Între timp aria de acţiune acestui fenomen s-a extins la întreaga planetă şi fluturele care bate din aripi la Atena poate provoca un tsunami în Japonia.
Nu întîmplător ministrul japonez al finanţelor a declarat astăzi, citez dintr-o depeşă a Agenţiei France Presse: “Incertitudinea nu va putea fi destrămată atîta vreme cît ţările zonei euro nu le vor demonstra clar pieţelor financiare că au intenţia de a aplica repede planul de ajutorare a Greciei.
” Ori, zona euro alternează momentele de mobilizare cu momentele de exasperare sau de îndoială. Ieri zona euro a decis să amîne din nou deciziile legate de împrumutul crucial de care are nevoie Grecia, în timp ce unii responsabili europeni,