Eurogrupul, format din miniștri de finanțe din zona euro a aprobat astăzi (4 octombrie) posbilitatea unui acord colateral cu Finlanda, potrivit căruia acesteia i s-ar garanta creditele oferite Greciei. Finlanda amenințase că va vota împotriva următoarei tranșe de ajutor financiar pentru Grecia dacă nu i s-ar fi respectat dorința de a avea un astfel de mecanism de protecție.
Finlanda, care este bine văzută de agenția de rating S&P - aceasta i-a atribuit calificativul AAA, cel mai bun pe care îl acordă - avertizase că s-ar putea retrage din pachetul de salvare al economiei Greciei, dacă cerințele ei vor fi ignorate.
Până acum, însă, zona euro a respins ideea unui astfel de acord bilateral.
"Eu şi cu Olli (n.n Olli Rehn, Comisarul pentru piaţă monetară) niciodată nu am fost de acord cu aceste pretenţii din partea Finlandei, dar pe de altă parte am încercat să-i înţelegem," declara Junker luna trecută(septembrie).
Eurogrupul a aprobat, în final, luni (3 octombrie) cerința Finlandei de a i se garanta creditele și a convenit, în urma presiunilor finlandeze, dar și slovace și olandeze, ca toate statele să poată obține, în principiu, garanții pentru împrumuturile convenite, în schimbul unui preț.
Deocamdată, doar Finlanda s-a înhămat la plătirea costului pentru garantarea creditor. "Acordul colateral limitează riscul pe care conribuabilii finlandezi și-l asumă când aprobă un nou împrumut pentru Grecia," a transmis marți (4 octombrie) guvernul finlandez, printr-un comunicat.
Condiţii dăunătoare Europei
Katinka Barysch, analist senior al Centrului pentru Reformă Europeană din Londra, Marea Britanie consideră că atitudinea finlandezilor dăunează Europei, notează Reuters. "O astfel de atitudine, dacă se va materializa și în Germania, poate deveni foarte periculoasă. Singura soluție bună pe care mi-o pot imagina este pur și simplu să uită