Agenţia de evaluare financiară Moody's a decis, ieri, retrogradarea ratingului Italiei de la Aa2 la A2. În Peninsulă locuiesc aproape un milion de cetăţeni români, majoritatea femei, conform datelor oficiale de la începutul acestui an. Ce se va întâmpla cu conaţionalii noştri în această situaţie? Dar dacă mediul economic continuă să se înrăutăţească şi Italia nu se va mai putea împrumuta ca să-şi acopere deficitul şi datoria publică? Sursa: REUTERS
Neoficial, numărul românilor din Italia este mult mai mare, însă nu poate fi cunoscut deoarece o parte dintre ei nu au permise de muncă și permise de ședere.
În primul rând, apare frica de a nu-şi pierde locurile de muncă. Din păcate, însă, o criză a statului italian va însemna companii închise şi mai mulţi şomeri.
Şi pentru românii aflaţi deja în şomaj sau care primesc alte ajutoare sociale viitorul nu sună deloc bine. Asta deoarece Guvernul italian, condus de premierul Silvio Berlusconi, a decis reducerea ajutoarelor sociale.
Astfel, este foarte probabil ca românii care au contractat credite în Peninsulă să aibă dificultăţi în a le returna.
Moody's a tăiat ratingul Italiei
Agenția de evaluare a ratingului Moody's a decis, ieri, să reducă ratingul Italiei. Anunțul Moody's vine după ce, pe 20 septembrie, Standard&Poor's (S&P) a anunțat retrogradarea celei de-a treia economii din zona euro.
Este pentru prima dată în aproape două decenii când Moody's decide retrogradarea ratingului Italiei. Decizia a fost luată pe fondul îngrijorărilor că guvernul condus de premierul italian, Silvio Berlusconi, va lupta pentru reducerea datoriei ţării, a doua după mărime din regiune, în contextul slăbirii cronice a creşterii economice, relatează Bloomberg.
Moody's a redus ratingul Italiei de la Aa2 la A2 şi a menţinut perspectiva negativă. Ultima dată,