BCR încearcă să convingă clienţii să-şi blocheze economiile în bancă pe o perioadă de doi ani în schimbul unei dobânzi de 14% (7% pe an) la lei, în loc să reînnoiască din trei în trei luni depozite pentru care bonifică în prezent dobânzi standard de până la 5,5% pe an, într-o perioadă în care pieţele financiare sunt marcate de incertitudini majore.
"Clienţii evită în general maturităţile lungi la depozite pentru că nu sunt siguri dacă vor avea sau nu nevoie de bani înainte de scadenţă. Clienţii aleg termene mai scurte şi îşi prelungesc automat depozitele, ajungând să le deţină în realitate pentru mult mai mult timp. De exemplu, un depozit la termen de până în trei luni are o durată medie de 15 luni", afirmă Cătălina Zincenco, şef departament direcţia de management al produselor de retail din BCR.
BCR, cea mai mare bancă după active, promite clienţilor o dobândă fixă de 14% la scadenţă la depozitele constituite pe 24 de luni, ceea ce echivalează cu o bonificaţie de 7% pe an. Spre comparaţie, banca plăteşte maximum 5,5% pe an la depozitele pe trei luni şi 5,75% pe an la cele cu scadenţa la şase luni.
Banca nu este la prima încercare de acest fel, o campanie similară fiind lansată în primăvara anului trecut. Produsul nu a fost însă foarte popular, astfel că mai puţin de 5% din totalul resurselor atrase sunt depozite de peste un an.
Spre deosebire de campania din 2010, produsul lansat acum permite clienţilor să-şi retragă banii înainte de scadenţă fără să piardă în totalitate dobânda. Astfel, dacă depozitul este lichidat într-un interval de timp mai scurt de şase luni de la constituire, clientul primeşte o dobândă de 3% pe an. Bonificaţia creşte constant pe parcursul derulării contractului, ajungând la 6% pe an în cazul sumelor retrase după 18 luni. Deponenţii nu au însă şi posibilitatea de a depune sume suplimentare pe parcursul derulării