O pacientă internată la Spitalul Judeţean Vaslui a cheltuit cu „atenţiile“ 140 de lei în două săptămâni. Femeia, aflată la a două experienţă în unitatea spitalicească, se arată revoltată că nimeni nu ia atitudine pentru stârpirea obiceiului şpăgii.
O simplă discuţie cu pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţe Vaslui scoate la iveală amănunte incredibile despre şpaga pe care sunt nevoiţi s-o dea medicilor, asistentelor sau îngrijitorilor. Liliana V., internată de aproape două săptămâni după ce a suferit o intervenţie chirurgicală asupra unui hematom cancerigen, ne-a povestit calvarul prin care a trecut în unitatea spitalicească.
Ea ne-a spus că trebuie să scoată bani din buzunar de fiecare dată când i se face o injecţie sau când i se schimbă aşternutul. „Dacă nu le dai bani nici nu se uită la tine. Noroc de soţul meu care a «împins» 50 de lei şi mi-a schimbat aşternutul“, ne-a spus vasluianca. Tot ea ne-a povestit că şi atunci când a născut a scos bani frumoşi din buzunar ca să poată fi operată prin cezariană. „Le-am dat o grămadă de bani să aibă grijă de mine şi de copil. Gândiţi-vă că acum doi ani am născut prin cezariană şi m-a ajuns 2.000 de lei toată «afacerea», de la naştere până la externare“, a adăugat Liliana V. Practic, cu excepţia celor ajunşi la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU), nu există bolnav internat într-una din cele 17 secţii ale spitalului care să nu spună că a dat o atenţie personalului medical.
Bolnavii internaţi la Spitalul Judeţean spun că, pe lângă banii necesari pentru a-şi cumpăra mâncare sau medicamente, trebuie neapărat să pună deoparte şi pentru „atenţiile“ solicitate fără pic de ruşine de personalul instituţiei medicale. Pacienţii se plâng că trebuie să împartă bani pornind de la simplul liftier şi până la medicul care răspunde de caz.
„Acum doi ani am născut prin cezariană şi m-a ajuns 2.000