Transelectrica, firma care veghează la siguranţa sistemului energetic naţional, trage un nou semnal de alarmă legat de boom-ul eolian după ce transportatorul de energie a declarat recent că a apăsat pedala de frână pentru emiterea contractelor care le permit "morilor de vânt" să se conecteze la reţea.
De această dată, compania spune foarte clar că dacă piaţa energiei nu se va dezvolta în sensul creşterii consumului de electricitate şi al punerii în funcţiune a unor capacităţi care pot feri sistemul în faţa caracterului incontrolabil al energiei eoliene, funcţionarea acestor parcuri ar putea fi limitată.
Ceea ce încearcă reprezentanţii Transelectrica să transmită este faptul că dacă se vor dezvolta parcuri eoliene peste limita de acceptare a sistemului energetic, există riscul ca unele parcuri să fie oprite pentru a nu pica întreaga infrastructură de energie din România.
După cum bate vântul
Problema majoră legată de aceste parcuri este că energia produsă de ele are un caracter incontrolabil, ceea ce duce la formarea unor dezechilibre în sistem. De exemplu, în timpul nopţii când consumul de energie scade, un vânt foarte puternic în Dobrogea ar duce la o producţie de energie în excedent care nu şi-ar găsi locul în sistem. Deşi aceste dezechilibre se pot rezolva prin scoaterea din funcţiune a altor unităţi, cum este cazul termocentralelor sau al hidrocentralelor, este posibil ca nici aceste măsuri să nu mai fie suficiente.
"Noi avem o diferenţă de consum între vârf şi gol de circa 2.000 MW. Sunt situaţii în care nu mai avem ce termocentrale şi hidrocentrale să mai scoatem din funcţiune, pentru că ele deja sunt oprite sau merg la minimum. Dacă nu se iau măsuri pentru dezvoltarea pieţei, eu sunt convins că vom ajunge la limitarea centralelor eoliene. Luaţi în calcul şi acest risc de operare!", a declarat Maria