Câştigul salarial mediu net a ajuns în august la 1.455 lei, în scădere cu 1,1% (16 lei) faţă de iulie, când s-au acordat prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă sau prime anuale), sume din profitul net şi din alte fonduri ori realizărilor de producţii şi încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Comparativ cu perioada similară din 2010, câştigul salarial mediu net s-a majorat cu 8,7%, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).
Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în august de 2.005 lei, în scădere cu 22 lei faţă de luna iulie.
Cele mai mari scăderi ale câştigurilor salariale nete, între 6% şi 9%, s-au înregistrat în fabricarea produselor textile, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi de servicii informatice.
Cea mai mare majorare a câştigului salarial mediu net a avut loc în alte activităţi extractive, de 14,2%. De asemenea, s-au operat creşteri între 5% şi 10% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, extracţia minereurilor metalifere şi între 2% şi 5% în activităţi de servicii anexe extracţiei, captarea, tratarea si distribuţia apei, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, activităţi de editare, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură).
Pe sectorul bugetar, scăderi importante au fost în învăţământ (-3,8%) ca urmare a încetării plăţii cu ora a personalului didactic şi a plăţii participării cadrelor didactice în comisiile de examinare şi în administraţia publică (-0,2%). În sănătate şi sistenţă socială câştigul salarial mediu net din luna august a crescut uşor (+0,5%) datorită neefectuării plăţii sau încheierii contractelor personalului cu salarii mici din domeniul asistenţei sociale.