Agenţia de evaluare financiară Moody’s a scăzut ratingul de ţară al Italiei, lucru care nu s-a mai întâmplat de două decenii. Agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în scădere cu trei trepte ratingul acordat Italiei, de la „Aa2“ la „A2“, cu perspectivă negativă. Italia a fost ultima dată retrogradată în mai 1993.
Decizia analiştilor Moody's vine la mai puţin de o lună după ce agenţia Stardard&Poor's a scăzut „nota" acordată Italiei pentru prima dată în cinci ani.
„Sentimentul că pieţele sunt fragile continuă să înconjoare zona euro, iar ţările cu datorii foarte mari se confruntă cu costuri semnificative de finanţare, ceea ce implică şi riscuri de finanţare pentru Italia", se arată într-un comunicat emis de agenţie.
„Deşi măsurile viitoare privind zona euro ar putea reduce temerile investitorilor şi să ducă la stabilizarea pieţelor, opusul este însă din ce în ce mai posibil", continuă documentul.
Chiar dacă nu reprezintă o surpriză pentru nimeni, scăderea ratingului reflectă lipsa de încredere faţă de abilitatea coaliţiei de centru-dreapta condusă de premierul Silvio Berlusconi de a pune în aplicare reformele necesare pentru a stimula economia italiană, aflată într-o perioadă cronică de stagnare, notează jurnaliştii „Financial Times".
Pieţele nu mai au încredere în Berlusconi
Măsuri de stimulare economică au fost anunţate încă de la sfârşitul lunii septembrie, însă au fost amânate. Mai mult, deşi Berlusconi a anunţat planuri de a fixa prin lege cote pentru datoria publică şi deficitul bugetar, acest lucru rămâne încă la stadiul de proiect. La finele lunii trecute, Italia a aprobat un plan de austeritate prin care speră să economisească 54 de miliarde de euro.
Tăierile vizează echilibrarea balanţei bugetare, respectiv reducerea deficitului bugetar până în 2013. Prin aplicarea noilor măsuri de auster